Életbiztosítás

a jövő kiszámíthatatlan, de bebiztosítható

Így jellemezném röviden az életbiztosítást, ami nemcsak magánembereknek, hanem vállalatoknak is megoldást jelent a váratlan helyzetekben. Sőt, ennél többet is: védelmet a hitelfelvételkor felmerülő kockázatokkal és megtakarítási alternatívát a rizikósabb befektetési opciókkal szemben.

Ez az a biztosítás, ami egy tragédia esetén családokat menthet meg, mert nem lehet peres, végrehajtási és hagyatéki eljárás alá helyezni – erre a tulajdonságára viszonylag kevesen gondolnak (pedig az egyik legerősebb érv mellette).

Mivel több típusa van, mindenki megtalálja a szájízének megfelelőt attól függően, hogy felvállalja-e a befektetési kockázatot vagy a biztosra játszva tőkegaranciára törekszik.

A

Kockázati

Csak halál esetén fizet, tehát a futamidő végén nincs kifizetés. Ezzel az alternatívával nemcsak saját magad vagy a családtagjaidat biztosíthatod be, hanem az üzlettársaidat, kulcsembereidet is. Sőt akár hitelfedezetként is használhatod vagy kiegészítheted olyan szolgáltatásokkal, mint a kritikus betegségek, rokkantsági díjmentesítés vagy baleseti haláleset.

A

Vegyes

Abban különbözik az előzőtől, hogy akkor is kifizeti az életbiztosítási összeget, ha lejárt a futamidő, de nem következett be haláleset. Azt is mondhatjuk, hogy ez egyfajta biztonsági játék, aminél számolni kell a befektetési szempontból alacsony többlethozammal (a technikai kamat miatt).

A

Unit linked

Befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítás, ami a vegyeshez hasonlóan nemcsak a káresemény bekövetkezésekor, hanem a futamidő lejártakor is fizet, de itt nincs garantált összeg.

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Ez azt jelenti, hogy te döntheted el, mekkora kockázatot vállalsz, mert ez alapján fogjuk kialakítani a portfóliódat – de a pénzeszközeidet a futamidő alatt bármikor újratervezheted. (Ezt a típust azoknak szoktam javasolni, akik nagyobb szabadságra vágynak egy hosszútávú, értékmegőrző befektetésen belül.)

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Utasbiztosítás

láthatatlan védőháló a kalandokhoz

Képzeld el, hogy a külföldi nyaralásotokra mindent megterveztél és leszerveztél. Megvan a repülőjegy, magasra értékelt szállást foglaltatok, mindent bepakoltatok és a költőpénzzel sincs gond.

Útközben viszont adódik egy váratlan probléma: elkeverik a poggyászodat, vagy egy kiránduláson összeszedsz valamilyen fertőzést, vagyis orvoshoz kell menned. Valljuk be őszintén, ez már így is elég rosszul hangzik, de az igazi rémálom akkor jön, ha nincs biztosításod és minden felmerülő költséget neked kell állnod.

A biztosítással legalább az anyagiak miatt nem fog fájni a fejed, ami bizonyos esetekben nagyon csípős lehet. Volt például egy ügyfelem, aki a győzködésem ellenére bátran kiment az USA-ba biztosítás nélkül, aminek egy 30 milliós orvosi horrorszámla lett az eredménye (perforált vakbélgyulladást kellett nála kezelni).

Nyugdíjbiztosítás

az öngondoskodás legkifizetődőbb formája

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Jaj, hol van az még…

Igaz, hogy a sűrű, rohanós hétköznapokon a nyugdíj távolinak tűnik, de hidd el, az öngondoskodást nem lehet elég korán elkezdeni. Persze, erre több alternatíva van és nem fogom azt állítani, hogy neked biztosan a nyugdíjbiztosítás lesz a legjobb.

Sokan például az ingatlanbefektetésekben bíznak – ám nincs garancia arra, hogy egy lakás minden piaci helyzetben gyorsan és reális áron eladható vagy kiadható. Szerencsét lehet próbálni a pénzügyi portfóliókkal, de az az igazság, hogy ahhoz, hogy jól jöjjünk ki belőle évekre, rutinra (és a kockázatok tolerálására) van szükség.

A nyugdíj egy biztos pont (lenne) idős korunkban, ami hónapról hónapra fixen érkezik és nagyrészt biztosítja a megélhetésünket. Néhány évtizede ez így is volt, ma viszont fel kell ismernünk, hogy a rendszer alapjaiban hibás, mert az eltartók és eltartottak létszámát veszi alapul.

Tetszik vagy sem, elöregedő társadalomban élünk, vagyis egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania az időseket (arról nem is beszélve, hogy nem mindenki tesz bele annyit a közösbe, amennyit a törvény előírna).

Hiába próbálunk szépíteni, a helyzet a jövőben még rosszabb lesz és azt is tudomásul kell vennünk, hogy az állam nem tud majd gondoskodni rólunk. Ez azt jelenti, hogy nekünk kell felelősséget vállalnunk a jövőnkért – ebben nyújt segítséget az életritmusodhoz ütemezett nyugdíjbiztosítás.

Hogy ne a csirkefarhátról és a fagyoskodásról szóljanak időskori mindennapjaid

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer
TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer
TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Baleset- és betegbiztosítás

hogy a baj ezúttal egyedül járjon

Legyünk őszinték, hajlamosak vagyunk lebecsülni annak valószínűségét, hogy velünk történhet baj. Emiatt pedig általában csak utólag eszmélünk rá, hogy jó lett volna megelőző lépéseket tenni – vagyis biztosítást kötni, amiből fedezni tudjuk az orvosi és rehabilitációs költségeket, illetve a kieső jövedelmünket.

Persze a balesetbiztosítások közötti különbség ég és föld lehet, az eligazodást pedig bonyolítják a megnevezések. Ha felesleges kitérők nélkül akarsz megoldást találni ebben az útvesztőben, akkor a legbiztosabb, ha megkérdezel egy szakértőt.

(Itt említeném meg a kórházi biztosítást is, amelyet a balesetbiztosítás kiegészítőjeként vagy önállóan is igénybe vehetsz a kórházban töltött napokra és az elvégzett műtétekre.)

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Vállalati biztosítás

az okos cégek nem bízzák a véletlenre

Egy cég összetett organizmus, ahol minden területnek és minden munkatársnak megvan a maga szerepe. Mivel egy magánszemélyhez képest más jellegű, és több szempontból fokozott veszélynek van kitéve, ezért szüksége van egy pajzsra, ami megvédi a bajban.

Elég abba belegondolni, hogy az ingatlant érheti tűz- és más természeti kár, vagy egyik éjszaka betörhetnek és elvihetnek mindent, ami értékes és mozdítható. Ha ilyenkor a vállalatnak nincs segítsége (például egy jól összeállított biztosítási csomagja), akkor több mint valószínű, hogy káosz alakul ki, a termelés jó ideig leáll, a profit elillan.

Te döntöd el, hogy csak a céget leggyakrabban fenyegető veszélyre készülsz fel, vagy a tulajdonos társadról, kollégáidról is gondoskodsz. Az ő biztosítási védtelenségük üzleti (és jogi) szempontból sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mintha „csak” a céges vagyontárgyakban keletkezik kár.

TutTIBIztosítás – ahol a biztosítás új értelmet nyer

Az első lépés

a kiszámítható élet és a nyugodt éjszakák felé

A következő űrlap kitöltése nagyjából 5-10 percet vesz igénybe és a közös munkánk egyik legfontosabb mozzanata. Csak olyan dolgokra kérdezek rá, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy előzetesen felmérjem, mire van szükséged.

A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltsd ki, de azt javaslom, hogy minél több kérdésre adj választ, mert minél többet tudok rólad, annál gyorsabban tudunk haladni – természetesen rád bízom, mennyi információt osztasz meg velem.

Ha neked kényelmesebb, akkor telefonon is megbeszélhetjük az alapokat a +36 20 964 2200-as számon.