Idézet

"Hiszem, hogy az embernek mindennap

lehetősége nyílik rá,

hogy az élet minden területén eldönthesse,

melyik a legjobb lépés.”


Idézet Paulo Coelho Élet című művéből.

Amennyiben úgy gondolja, hogy barátai ismerősei számára is hasznos információkat tartalmaznak a fentiek kérem ide kattintva küldje el ezen oldal linkjét számukra.

Nyugdíj kilátások a következő évtizedekben:

Lesújtó a helyzet: Magyarország lakosságának 78%-a nem tud róla - vagy nem akar tudomást venni róla - hogy százezreknek nem lesz nyugdíja, a 2015. év utáni időszakban! Ez több dologra vezethető vissza:

  • Demográfiai helyzet
  • Államháztartás hiánya
  • Nyugdíjrendszer

1. Gondolom már Ön is hallott már arról, hogy csökken a magyar népesség. Ez a folyamat 1980-ban indult, de nézzünk erről egy KSH információt:

A KSH honlapján elérhető adatok alapján 1960 és 1980 között még növekedett a magyar népesség. 1960-ban, amikor az országnak 10,007 milliós volt a népessége, az éves természetes szaporodás még erős, 4,5%. Tíz évvel később ez 3,1%-ra lassult, 1980-ban (10,705 milliós népesség mellett), ez a szám már csak 0,3% volt.

Az 1980-as években fokozatosan átfordult a mérleg, és 1990-ben már 1,9%-kal csökkent a népesség. Ezután tovább folytatódott a csökkenés, 2003-ban már 4,1% volt az éves fogyás, 2004-ben 3,7%, 2005-ben 3,8%.

2005-ben 21 ezer fővel csökkent Magyarország népessége, 10,077 millió főre. A természetes népességfogyás ennél magasabb volt, hiszen a 17 000 főt kitevő nemzetközi vándorlási nyereség (azaz a nettó bevándorlás) 45%-ban fedezte a természetes fogyást.

Az ezzel kapcsolatos másik ijesztő dolog, a népesség elöregedése, ami leginkább hat az a nyugdíjellátó rendszerre. Miért is? Egyszerű a válasz, egyre kevesebb dolgozó jut, egyre több nyugdíjasra. Természetesen a demográfiai változásokat minden kormány megpróbálja kezelni, de tökéletes megoldást igen nehéz lenne találni. Az egyik megoldás, amit az európai országok már alkalmaztak, a nyugdíjkorhatár emelése! A másik a járulékok emelése, ami viszont a honi vállalkozásokat teszi többek között versenyképtelenné.

2012-ben már kétszer annyi nyugdíjas volt, mint amennyi 14 éven aluli gyerek, miközben fele annyi aktív dolgozója volt az országnak, mint nyugdíjasa!

A kiskorú és az időskorú lakosság létszáma Magyarországon
  ezer fő - (minden év január elsején)  ezer fő - minden év január elsején) 
év 14 éven aluliak 60 éven felüliek
     
1960 2529 1382
1970 2176 1760
1980 2341 1830
1990 2130 1960
2000 1720 2057
2002 1660 2094
2003 1633 2111
2004 1606 2124
Forrás: KSH    
     

2. Második tényezőt, az államháztartás hiányát, az elkövetkező 4 – 6 évben szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen ha csökken az aktív dolgozók száma, akkor valahonnan pótolni kell a meg nem termelt, kifizetendő nyugdíjakat! Ez pedig egyértelműen növeli az államháztartási hiányt. Ráadásul az elmúlt 27 évben, igazából még egyik kormány sem csökkentette a szociális kiadásokat, ami lassan 3-szor akkora lesz, mint a minket körülvevő összes országban!

3. A harmadik dolog, ami súlyosan érinti a majdani nyugdíjak értékét, maga a nyugdíjrendszer. Az egyik tényezője a dolognak, maga a rendszer hibája. Ugye mindenki számára ismert, hogy Bismarck a Vaskancellár idején, bevezették a „felosztó-kirovó” rendszerű nyugdíjat. Ennek a rendszernek a"működöképességét"az eltartók-eltartottak közötti létszámnak a viszonya határozza meg. A szisztéma további hátránya a bevételek (járulék befizetések) azonnali kiadássá (nyugdíj) válása között eltelt rendkívül rövid idő nem ad lehetőséget tőketartalék felhalmozására.
…és van egy negyedik probléma is: tudta, hogy az ország keresőképes lakosságának több mint egynegyede ad be minimálbérről, vagy kevesebb jövedelemről adóbevallást? Kell-e ecsetelni a fentiek fényében, hogy ez mit jelent?

Persze, tudom, aki e sorokat olvassa mondhatja: „majd az állam gondoskodik rólunk”, „nekem magas fizetésem van, meg két eladható ingatlanom”, és a legrosszabb: „majd lesz valahogy”.

Hogy ez a hozzáállás felelőtlen-e vagy sem, azt döntse el Ön!

  • Vajon látva a kialakult helyzetet ki lehet biztos abban, hogy az állam megfelelő szinten képes gondoskodni állampolgárairól?
  • Biztos benne, hogy jövőbeni nyugdíjak hosszútávon tudják biztosítani a megfelelő életszínvonalat?
  • Az ingatlan vajon minden piaci környezetben könnyen, gyorsan reális árért eladható, akkor amikor éppen szükség lenne a pénzre?
  • Mi az okosabb megoldás: várni a csodára vagy akár több lehetőséget tűzben tartva kihasználni az idő és a folyamatos megtakarítások semmihez sem hasonlítható erejét az állami adókedvezménnyel felturbózva az optimális nyugdíj elérése érdekében?

A döntés lehetősége és joga az Ön kezében van. Használja ezt ki, addig amíg még nem kerül olyan közelségbe az Ön életkora a nyugdíjkorhatárhoz, amikor már esélytelen lesz a kialakult hyelyzeten változtatnia!

Amennyiben még idejekorán szeretne fordítani ezen a helyzeten kérjen szakszerű tájékoztatást a nyudíjbiztosítási lehetőségekről!

Amennyiben úgy gondolja, hogy barátai ismerősei számára is hasznos információkat tartalmaznak a fentiek kérem ide kattintva küldje el ezen oldal linkjét számukra.

Ügyfelek véleményei